Därför äter vi påskgodis

Nougatägg är populära på påsken.

Under påsken äter vi massor av godis. Visste du att vi började äta påskgodis redan på 1200-talet?

 

Varje år äter vi svenskar ungefär 15 kilo godis per person. Och nu under påsken äter vi extra mycket godis. Tio procent av allt godis säljs nu. Det godis vi köper mest av är påskskum, dragéägg och nougatägg. Det visar siffror från Handelns utredningsinstitut.

 

Nya Wermlands-Tidningen har pratat med Kristian Petrov som forskar i idéhistoria på Karlstads universitet. Han berättar att vi ätit godis på påsken ända sedan 1200-talet. Då började vi äta sötsaker när det var fest.   

 

Från början var socker något speciellt som bara de rika hade råd med. Påsken var en viktig fest och därför firade många med sötsaker. I dag är det inte längre så speciellt med socker, utan det är något som de flesta har råd med. Men vi har ändå fortsatt att äta godis på påsken.

Varje år äter vi svenskar 15 kilo godis var.
Och på påsken äter vi mer godis än vanligt.
Då köper vi påskgodis som
påskskum och nougatägg.

 

Men varför äter vi godis på påsk?
Jo, det började vi med på 1200-talet,
alltså för 800 år sen.

 

På den tiden var socker något lyxigt och dyrt.
Det var bara de rika som hade råd med socker.
Därför åt man bara godis när det var fest.

 

Förr i tiden var påsk en viktig högtid.
Och därför firade man med godis.
I dag har de flesta råd att äta godis.
Men vi har fortsatt att äta speciellt påskgodis ändå.