Första svarta partiledaren

Victoria Kawesa är ny partiledare för Feministiskt initiativ. Foto: Feministiskt initiativ

För första gången kommer en svart person vara partiledare i Sverige. Hon heter Victoria Kawesa och kommer att leda partiet Feministiskt initiativ.

 

I helgen bestämde partiet Feministiskt initiativ vilka som ska vara partiledare för partiet. Tidigare har Gudrun Schyman varit partiledare. Nu bestämde de att även Victoria Kawesa kommer att vara partiledare. Feministiskt initiativ kommer alltså att ha två partiledare.

 

Victoria Kawesa blir Sveriges första svarta partiledare. Hon är också den första partiledaren som är född i ett annat land än Sverige. Victoria kom till Sverige från Uganda när hon var 9 år. Sedan växte hon upp i Tensta och Husby som är förorter utanför Stockholm.

 

Feministiskt initiativ är ett parti med grund i feminismen, som handlar om att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter. Feministiskt initiativ har funnits sedan 2005. Partiet är inte tillräckligt stort för att få vara med och bestämma i Sveriges riksdag. Men av de partier som inte är med i riksdagen är de störst. De är också med och bestämmer i EU-parlamentet och i flera kommuner i Sverige.

FI är ett parti i Sverige.
I helgen bestäm FI
vilka som ska vara partiets partiledare.

 

Förut har Gudrun Schyman varit partiledare.
Och hon ska fortsätta vara det.
Men nu ska hon vara partiledare
tillsammans med Victoria Kawesa.

 

Det är speciellt
att Victoria Kawesa blev vald till partiledare.
Hon är nämligen
Sveriges första svarta partiledare.

 

Victoria är också den första partiledaren
som är född utomlands.
Hon föddes i Uganda.
Hon flyttade till Sverige
när hon var 9 år gammal.