Använd dina gamla mynt

Såhär ser Sveriges nya mynt ut. Foto: Riksbanken.

Har du en spargris full med mynt hemma? Se till att använda dem innan den sista juni. Sedan är mynten nämligen inte värda något längre.

 

I höstas kom nya enkronor, tvåkronor, femkronor och tiokronor. Hittills har det gått att använda de gamla mynten också. Men efter den 30 juni går det inte att använda gamla enkronor och femkronor längre. Gamla tvåkronor kommer inte heller gå att använda, men de är det inte så många som har. Tiokronorna går däremot att fortsätta använda.  

 

Riksbanken ansvarar för de nya mynten. Nu vill Riksbanken att alla som har gamla mynt hemma ser till att använda dem. Många har nämligen flera hundra kronor i mynt hemma. De kanske ligger i en spargris eller någon burk till exempel.

 

De gamla mynten är silverfärgade, medan de nya är koppar- eller guldfärgade. Det är bra att inte vänta till juni med att använda pengarna. Det kan nämligen bli långa köer i butikerna när många vill betala med mynt.

 

Men det är inte bara gamla mynt som kommer att försvinna. Gamla 100-lappar och 500-lappar kommer inte heller att gå att använda efter den 30 juni. Så dem ska man också se till att använda i tid.

 

Här kan du läsa mer om de nya pengarna:

Nya pengar i Sverige

 

Har du en spargris med gamla mynt hemma?
Då får du se till att använda mynten snart!
Den 30 juni slutar gamla mynt
att vara värda något.

 

I höstas fick vi nya mynt i Sverige.
Vi fick nya enkronor, tvåkronor,
femmor och tior.
De nya mynten är koppar- och guldfärgade.De gamla mynten är silvriga.
Eftersom vi har fått nya mynt
kommer de gamla mynten sluta att vara värda något.


Den 30 juni är sista dagen
du kan handla med de gamla mynten.
Det är också sista dagen
du kan handla med gamla 100- och 500-lappar.