Nu väntar Eurovision

Grattis till Robin Bengtsson som vann Melodifestivalen! Nu får han tävla för Sverige i Eurovision. Källa: SVT/Stina Stjernkvist.

Nu väntar Eurovision Song Contest för Robin Bengtsson. Där kan han komma att möta den italienska artisten Francesco Gabbani som har med sig en dansande apa på scen.

  

Det blev Robin Bengtsson och låten “I can’t go on” som vann Melodifestivalen i år. Det är alltså Robin Bengtsson som kommer tävla mot de andra länderna i Eurovision Song Contest senare i vår.

 

Men vilka kommer han tävla mot? En av artisterna som ska vara med i Eurovision och som är väldigt populär är Francesco Gabbani från Italien. Hans musikvideo har redan visats 51 miljoner gånger på Youtube. Kanske är anledningen till att hans video har blivit så populär är att han har en dansare i apdräkt. Många har nämligen postat filmer i sociala medier när de dansar som apan från musikvideon.

 

Eurovision Song Contest är i år i Kiev i Ukraina. Tävlingen börjar med två semifinaler den 9 och 10 maj. De bästa bidragen går sedan vidare till finalen som är den 13 maj. Robin Bengtsson kommer tävla i den första semifinalen. Då tävlar han bland mot Belgien, Cypern, Australien och Grekland.

 

Sverige har nästan alltid gått vidare till final i Eurovision Song Contest. Bara en gång har ett svenskt bidrag åkt ut i semifinalen. Innan 2004 fanns dock inga semifinaler. Då var det inte lika många länder som var med och tävlade, så alla möttes i en enda tävling.

Robin Bengtsson vann Melodifestivalen
med sin låt “I can’t go on”.
Därför kommer Robin
tävla för Sverige
i Eurovision.

 

Eurovision har två semifinaler.
De som vinner i semifinalerna
går vidare till den stora finalen.

 

Robin kommer tävla i den första semifinalen.
Då kommer han tävla mot till exempel
Cypern, Australien och Grekland.

 

Om Robin går vidare till final
kommer han möta bland annat Italien.
Francesco Gabbani tävlar för Italien.
Hans låt har blivit väldigt populär eftersom
en apa dansar roligt i musikvideon.