Damlandslagets nya tröjor

Fotbollslandslaget har fått nya tröjor.

Fotbollsspelarna i damlandslaget har fått nya tröjor. Där står starka meningar från kända kvinnor som Zara Larsson och Gina Dirawi.

 

I dag är det den internationella kvinnodagen. Det är en dag som finns för att påminna om att kvinnor och män inte har samma rättigheter och möjligheter.

 

En sak som händer i år är att fotbollsspelarna i svenska damlandslaget får nya tröjor. Längst upp på ryggen brukar fotbollsspelarens efternamn stå. Men på de här tröjorna står i stället olika meningar.

 

Meningarna är tweets som olika kända kvinnor har skrivit på Twitter. De handlar till exempel om att tro på sig själv och om att kvinnor är framtiden.

 

På lagkapten Lotta Schelins tröja finns en mening från politikern Gudrun Schyman. Så här står det: “Se aldrig ned på någon om det inte är för att hjälpa henne upp!” Meningarna på de andra tröjorna kommer bland annat från artisten Zara Larsson och programledaren och komikern Gina Dirawi.

 

De som har skapat tröjorna är klädmärket Adidas och Svenska fotbollsförbundet. Men spelarna har själva valt vad det ska stå på just deras tröjor. Tanken är att inspirera tjejer att ta plats.

 

I år har spelarna i svenska damlandslaget
i fotboll nya tröjor.
På tröjorna står en mening,
som en känd kvinna har skrivit på Twitter.

 

De har nya tröjor för att påminna,
om internationella kvinnodagen.
Det är en dag som finns för att visa på att
kvinnor inte har samma rättigheter som män.

 

På lagkaptenens tröja står det:
”Se aldrig ned på någon om det inte
är för att hjälpa henne upp!”
Det har Gudrun Schyman skrivit.

 

Andra som har skrivit meningarna,
är till exempel Zara Larsson och Gina Dirawi.
Spelarna har själva fått välja,
vad som ska stå på deras tröjor.