Dåliga leksaker på second hand

Gammal plast kan vara dålig för oss.

Ftalater i leksaker

Ftalater används för att göra plast och gummi mjukt. Förr användes det ofta i leksaker. Men ftalater kan vara dåligt för oss. Därför har det kommit nya regler om ftalater. Reglerna säger att nya leksaker inte får innehålla så mycket ftalater. Reglerna gäller i Sverige och de andra länder som är med i EU. Reglerna har funnits sedan 2007. För att slippa ftalater är det därför bra att undvika gamla leksaker och leksaker från andra länder än EU.

Källa: Kemikalieinspektionen

Gamla plastleksaker kan vara dåliga för oss. Men det går ändå att köpa sådana leksaker i second hand-butiker.

 

Förr använde man ett ämne som kallas ftalater när man tillverkade plastleksaker. Ftalater användes för att göra leksakerna mjuka.

 

Sen upptäckte forskarna att ftalater kan vara dåligt för oss. Det kan bland annat göra så att vi får svårt att få barn när vi blir vuxna. Därför får de leksaker som tillverkas i dag inte innehålla så mycket ftalater.

 

Men gamla leksaker kan innehålla mycket ftalater. Göteborgs kommun har undersökt de leksaker som säljs i second hand-butiker i Göteborg, berättar Sveriges Radio. Göteborgs kommun testade 17 plastleksaker. 11 av dem innehöll mycket ftalater. Nu vill de att butikerna slänger de gamla leksakerna.

 

Sverige Radio har intervjuat Cissi Josefsson som är chef för second hand-butiken Emmaus Björkås i Borås. Hon berättar att de kastat alla leksaker som är över tio år gamla.

Ftalater

Ftalater gör plast och gummi mjukt.

Förr i tiden fanns ftalater i leksaker.

Men nya regler säger att det inte får

finnas så mycket ftalater i leksaker.

Ftalater är ett ämne som kan vara farligt.

Förr i tiden användes ftalater i plast.

Ftalater kan därför finnas i gamla leksaker.

 

Göteborgs kommun testade gamla leksaker.

Det fanns många som hade ftalater i sig.

Därför vill kommunen att affärer,

ska slänga alla gamla leksaker.

 

Nya leksaker får inte vara farliga.

Därför finns det inte så mycket

ftalater i leksaker som är gjorda idag.