Forskare vill att fler ska förstå adhd

Att ha adhd kan både vara dåligt och bra. En del kallar det till och med för en superkraft. Foto: shutterstock.com/Stefan Popanov.

Ny forskning visar att hjärnan ser annorlunda ut hos barn som har adhd. Nu hoppas forskarna att fördomarna om adhd ska minska.

 

Adhd är något som både barn och vuxna kan ha. Det kan vara både en fördel och en nackdel. Till exempel kan man ha svårt att koncentrera sig och sitta still. Men man kan också ha mer energi och visa mycket känslor.

 

Nu har forskare kommit fram till att hjärnan ser annorlunda ut hos barn som har adhd, jämfört med barn som inte har det. Det är flera olika delar av hjärnan som ser annorlunda ut. En av dem heter amygdala och påverkar positiva och negativa känslor.

 

Tyvärr finns det många fördomar om adhd. Vissa tror till exempel att det är något fel på den som har adhd. Eller att deras föräldrar inte har lärt dem att sitta still. Nu hoppas forskarna att deras forskning ska göra så att fler förstår att det inte är så. De hoppas att forskningen ska göra så att fler förstår varför vissa har adhd.

Adhd

 

Adhd är en förkortning för Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Både barn och vuxna kan ha Adhd, men det är vanligare hos barn. Mellan 3 och 6 procent av barn i skolan har adhd. Det kan vara jobbigt att ha adhd, men ofta är man också bättre på många saker. Alla som har adhd är olika.

 

 

Styrkor med adhd

 

Även om alla som har adhd är olika, finns det några saker som många med adhd har gemensamt. Ofta har man mycket energi för att göra saker man gillar, och är duktig på att komma på idéer. Man är väldigt bra på att koncentrera sig om något är kul eller intressant. Och man är bra på att sprida glädje när man är på bra humör.

 

 

Utmaningar med adhd

 

Det som är svårt är också olika för alla. Men många har svårt att få lugn och ro för att vila eller tänka, och kan ha svårt att komma ihåg saker. Det kan vara svårt att koncentrera sig när något inte är så kul och det kan vara jobbigt att vänta på saker. Man kan också bli arg när saker inte går som man vill.

 

 

Kändisar med adhd

 

Det finns många kändisar med adhd. En av dem är Viktor Frisk från Samir & Viktor. Han har pratat mycket om sin adhd och har skrivit en bok om det. Han kallar sin adhd för en superkraft, eftersom han tycker att den ger honom energi och gör att han kan glädja andra.

 

 

 

I tidningen gav vi en ledtråd till vad veckans fördjupning handlar om. Lös rebusen för att få reda på ledtråden!

 

 

 

En del personer har ADHD.
Det betyder att de har svårt att sitta still.
Och att de har svårt att koncentrera sig.
Men de har också mycket energi.

 

Varför får bara vissa personer ADHD?
Det har forskarna funderat på.
Och nu har forskarna upptäckt att
det har med hjärnan att göra.Hjärnan är annorlunda hos dem med ADHD.
Att hjärnan är annorlunda är inget dåligt.
Men det är bra att känna till.
För många tror dåliga saker om de med ADHD.

 

En del tror att personer med ADHD
inte kan uppföra sig.
Men nu vet vi att det inte handlar om det,
utan att det handlar om hjärnan.

 

Adhd

 

Både barn och vuxna kan ha adhd.
Men adhd är vanligare hos barn.

 

 

Bra saker med adhd

 

Alla med adhd är olika.
Men många med adhd har mycket energi.
Många är också glada
och gör andra glada.

 

 

Svåra saker med adhd problem

 

Många med adhd har svårt att vila.
Det kan vara jobbigt.

 

Många har svårt att koncentrera sig också.
Då kan det bli jobbigt
att sitta länge i skolan.

 

 

Kändisar med adhd

 

Det finns många kändisar med adhd.
En av dem är Viktor Frisk.
Han är med i Samir & Viktor.

Viktor har skrivit en bok sin adhd.
Han kallar sin adhd för en superkraft.
Han tycker att hans adhd ger honom energi.

 

 

I tidningen gav vi en ledtråd
till veckans fördjupning handlar om.
Lös rebusen för att få reda på ledtråden!