Valar fastnade på stranden

Ibland råkar valar simma upp på stränder och fastna.

Grindval

 

Grindvalen är egentligen inte en val, utan är släkt med delfinerna. Grindvalen blir mellan 3 och 7 meter lång, och väger oftast mellan 2 och 4 ton. Det finns två olika sorters grindvalar – en som lever i kallare vatten och en som lever i varmare vatten. Men båda arterna gillar att äta bläckfiskar.

Förra veckan fastnade flera hundra grindvalar på stränder i Nya Zeeland. Ibland kan en val fastna på en strand, men att så många fastnar samtidigt är ovanligt.

 

Förra veckan hände något tråkigt för flera grindvalar i Nya Zeeland. Det började i torsdags då 400 grindvalar simmade upp på en strand. De fastnade där och kunde inte komma ner i vattnet igen. Sen hände samma sak vid en annan strand i Nya Zeeland i lördags. Då var det 200 grindvalar som fastnade.

 

Många människor kom för att hjälpa till att få ner grindvalarna i vattnet igen. Många grindvalar lyckades också ta sig loss själva. Men tyvärr var det också många grindvalar som dog.

 

Det händer ibland att en val förvirrar sig och råkar simma upp på en strand och fastna. Nya Zeeland är ett av de länder där det är vanligast att valar fastnar på land. Men det är ovanligt att det är så många som fastnar på en gång.

 

Grindval

 

Grindvalen är inte en val.
Utan grindvalen är släkt
med delfinen.
Grindvalens favoritmat
är bläckfisk.

Ibland råkar en val
simma upp på en strand.
Det är inte bra.
Valen kan fastna på stranden.

 

I helgen hände det i Nya Zeeland.
Men det var inte bara EN val
som fastnade.
Flera hundra grindvalar
fastnade på en gång.

 

Många människor hjälpte valarna.
Det var tur.
Då kom många valar loss tillslut.