Här är årets bästa filmer

Filmen "6A" fick pris för bästa kortfilm på Guldbaggegalan igår. Foto: Lisabi Fridell

I går fick årets bästa svenska filmer pris på Guldbaggegalan. ”Jätten” fick pris för årets bästa film, och filmen ”6A” för bästa kortfilm.

 

I går kväll var det dags för Guldbaggegalan. Det är en gala där svenska skådespelare, regissörer och andra som jobbar med film får pris. Priset kallas Guldbaggen och delas ut i flera olika kategorier.

 

Priset för årets bästa svenska film gick till filmen ”Jätten”. Det är en jury som bestämmer vilka som ska vinna, men ett av priserna bestämmer vanliga människor över. Det heter ”Biopublikens pris”. Det gick till ”Hundraettåringen som smet från notan och försvann.”

 

Bästa kvinnliga huvudroll blev Maria Sundbom. Hon spelar mamma i filmen ”Flickan, mamman och demonerna”. Den handlar om en flicka och hennes sjuka mamma, men är för vuxna. I sitt tacktal tackade Maria Sundbom sin dotter som heter Esther Quigley. Hon är också med i filmen och spelar dottern.

 

Bästa kortfilm blev filmen ”6A”. Den handlar om ett föräldramöte om mobbning i klass 6A. På plats finns föräldrar, en lärare och tre tjejer från klassen. De tre eleverna pekas ut som mobbare. Det blir ett konstigt möte, där de vuxna inte är särskilt schyssta.

 

I går var Guldbaggegalan.
Det är en fest där Guldbaggen delas ut.

 

Guldbaggen är ett pris.
Guldbaggen går till personer som
arbetar med film.
Priset kan också gå till en hel film.

 

Guldbaggen finns i olika kategorier.
En av kategori är ”Årets bästa film”.
Det priset gick i år till filmen ”Jätten”.

 

En kategori är också ”Årets bästa kortfilm”.
Det priset fick filmen ”6A” i år.
6A handlar om ett föräldramöte om mobbning.