Här kan man bo i en igloo

Nu har Iglootel i Arjeplog öppnat för i år! Iglootel är hotellet du ska bo på om du gillar is och snö.

Igloo

 

En igloo är en hydda av snö. Oftast är igloon rund och har en liten extra tunnel som ingång. Det var folkgrupper i Kanada som började bygga igloor. De behövde bygga hus att bo i, och använde det som det fanns mycket av – snö. Ordet “igloo” kommer från deras språk där det betyder “hus”.

Skulle du vilja sova i en igloo? Det finns faktiskt ett hotell där du kan göra just det. Och nu har det öppnat för säsongen.

 

I Arjeplog i Lappland finns hotellet Iglootel som är byggt av snö och består av flera igloor. Eftersom snön smälter bort varje vår måste hotellet byggas på nytt varje vinter. Hotellet ser därför inte heller exakt likadant ut, utan ändrar utseende från år till år.

 

I år har det varit en väldigt varm vinter, och därför har det varit svårare än vanligt att bygga upp hotellet. Men hotellet blev ändå klart i tid, och i helgen var det dags att öppna för säsongen.

 

Hotellet har funnits i tre år och i år består det av tio igloor och har plats för 60 personer. Det finns också två restauranger där man sitter och äter på renskinn för att hålla sig varm. Dessutom finns en bar som är gjord av is och snö, och en igloo som är öppen i taket så att man kan titta på stjärnorna.

 

 

Igloo

 

En igloo är en hydda av snö.
Det var folk i Kanada som
började bygga igloor.
De byggde sina hus av snö.

 

Sedan kallade de husen för “igloo”.
Det betyder “hus” på deras språk.

Skulle du vilja bo i en igloo?
Det kan du göra i Arjeplog i Lappland.
Där finns hotellet Iglootel.

 

Iglootel består av flera igloor.
Alla som bor på Iglootel
får sova i en igloo.

 

Iglootel är byggt av bara is och snö.
Därför smälter Iglootel bort varje år.
Och sen byggs hotellet upp igen
nästa vinter.

 

Nu är Iglootel färdigt för i år.
Därför öppnade Iglootel i helgen.