Varmaste året någonsin

Klimatet blir allt varmare. Det är inte bra för de stora isarna på Nord- och Sydpolen.

År 2016 var det varmaste året någonsin. Det märks särskilt på Arktis och Antarktis.

 

Jorden blir sakta allt varmare. Temperaturen i luften blir varmare, haven blir varmare och världens isar smälter. Det är det som kallas för klimatförändringar eller klimathotet. Det är ett problem för oss människor. Till exempel kan klimatförändringarna göra att det blir fler översvämningar, skogsbränder och stormar.

 

Nu kan forskarna se att år 2016 var det varmaste året någonsin. När man pratar om klimatet tittar man på hur vädret förändras under en lång period. Man kan inte dra några slutsatser av att det blivit varmare under ett speciellt år. Men forskarna tycker ändå att 2016 har varit speciellt.

 

Det som har hänt är att jordens medeltemperatur har höjts. Sedan man började göra mätningar om klimatet för drygt hundra år sen, har det nu blivit ungefär en grad varmare i genomsnitt.

 

Särskilt märks den varmare temperaturen på de riktigt kalla platserna på jorden. På Arktis och Antarktis, eller Nord- och Sydpolen som de också kallas, är det mycket kallt och havet är täckt av is. Men i år har det blivit varmare där. Det har också gjort att isarna på både Arktis och Antarktis har blivit mycket mindre.

 

Samtidigt har många länder gjort mycket för att hejda klimatförändringarna under 2016. 40 av världens länder har minskat sina utsläpp av miljöfarliga ämnen.

 

Läs vår fördjupning om klimathotet för att lära dig mer.

 

Jorden blir sakta varmare.
Att det blir varmare är inte bra.
Därför kallas det för klimathotet.

 

Varmare klimat ger mer stormar.
Och andra dåliga saker händer också.
Till exempel smälter isen
på Nordpolen och Sydpolen.

 

År 2016 var det varmaste året någonsin.
Det gör många oroliga.

 

Men 40 länder försöker också
stoppa klimathotet.
Länderna ska släppa ut mindre farliga ämnen.
Det är de farliga ämnena
som gör att jorden blir varmare.

 

Läs mer om klimathotet här: Klimathotet