Tjejerna hörs inte i julkalendern

Vissa tycker julkalendern är orättvis. Killarna får nämligen prata mycket mer än tjejerna.

Tjejerna hörs mycket mindre än killarna i årets julkalender “Selmas saga”. Det är ett problem, tycker företaget som kommit fram till att tjejerna pratar mindre.

 

Nu börjar det bli riktigt spännande i årets julkalender “Selmas saga”. Men de senaste dagarna har julkalendern fått kritik. Ett företag som heter “Gendertimer” har undersökt hur mycket killar och tjejer pratar i serien. Och det visade sig att killarna pratar mycket mer.

 

Gendertimmer undersökte de tolv första avsnitten av “Selmas saga”. Där pratade killar och män drygt 72 procent av tiden. Tjejer och kvinnor fick höras knappt 28 procent av tiden.

 

Gendertimer tycker att det är ett problem att tjejerna inte hörs mer. Eftersom det finns lika många tjejer och killar i världen, borde de höras ungefär lika mycket.

 

Men Sveriges Televisions programchef Johanna Gårdare tycker inte att det är så farligt att tjejerna pratar mindre. Hon säger att de får ta plats i julkalendern på andra sätt. Bland annat tycker hon att det är bra att Selma är tuff och modig.

 

– Hon är en tuff och modig tjej som vågar stå upp för det hon tror på och ta fajt för det, skriver hon på SVT:s blogg.

Årets julkalender heter ”Selmas saga”.
Och nu är julkalendern snart slut.

Men i julkalendern får killarna prata
mycket mer än tjejerna.
Det är orättvist.
Därför tycker många nu
att julkalendern är dålig.

 

SVT har gjort julkalendern.
De tycker inte att det är ett problem
att tjejerna pratar mindre.
De tycker tjejerna syns mycket på andra sätt.