Musikhjälpen ska få fler till skolan

I länder där det är krig stänger många skolor. Därför samlar Musikhjälpen in pengar till barn och skolor där det är krig.

Musikhjälpen samlar in pengar till människor som har det svårt. I år går pengarna till att fler barn i världen ska kunna gå i skolan.

 

Den här veckan pågår Musikhjälpen. Det innebär att Sveriges Radio sänder radio dygnet runt för att samla in pengar till människor som har det svårt.

 

Under veckan finns en speciell Musikhjälpen-studio. Studion är i olika städer varje år. I år finns den på Stortorget i Örebro. I studion sitter de tre programledarna. I år är programledarna radioprataren Kodjo Akolor och artisterna Little Jinder och Pelle Almqvist. Under veckan har programledarna besök av många olika kände personer, till exempel julkalenderns Ester Vuori och statsminister Stefan Löfven.

 

Det här året är temat för Musikhjälpen ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”. I världen finns 30 miljarder barn som inte kan gå i skolan på grund av krig eller konflikter. Syrien är ett av de länder där många barn inte kan gå i skolan på grund av kriget. Där har många skolor förstörts av kriget. Andra skolor måste användas som skydd för människor som flytt från sina hem. Det gör att hälften av barnen i Syrien inte går i skolan alls.

 

Men det är viktigt att barn får gå i skolan. Om barnen går i skolan är det större chans att de klarar sig bra från kriget. Därför går alla pengar som Musikhjälpen samlar in i år till just att de krigsdrabbade barnen ska få gå i skola.

Den här veckan pågår Musikhjälpen.
Musikhjälpen är ett radioprogram.
Men Musikhjälpen finns bara
under en vecka varje år.

 

Musikhjälpen finns för att samla in pengar.
Pengarna går till personer som har det svårt.
Varje år går pengarna till olika saker.
I år går pengarna till barn i krig.

 

När det är krig stänger ofta skolan.
Många skolor blir också förstörda i krig.
Just nu finns det 30 miljarder barn
som inte får gå i skolan på grund av krig.
Men skolan är viktig för alla barn.
Därför samlar Musikhjälpen in pengar till skolorna.