Så firar skolorna lucia

Många skolor drar lott istället för rösta om vem som ska bli lucia.

De flesta lottar fram vem som ska få vara lucia, och på många skolor är det förbjudet att fota luciatåget. Sydsvenskan har kollat hur skolorna firar lucia.

 

I dag har många fullt upp med att fira lucia. Sydsvenskan har undersökt hur 80 skolor och förskolor i Skåne hur de firar. På förskolorna finns det många olika sätt att fira. Men på skolorna är det oftast mer traditionella luciatåg som gäller.

 

Förr hade många skolor en omröstning där eleverna fick rösta på vem som skulle bli lucia. Men många tycker att det är fel att rösta på det sättet. Nu väljer över hälften av skolorna att lotta fram vem som ska bli lucia i stället. Men vissa skolor har fortfarande omröstningar.

 

En annan fråga som många diskuterar under lucia är fotografering. Det beror på att vissa barn inte får eller vill vara med på bild. På många skolor och förskolor är det därför helt förbjudet att fota under luciafirandet. På andra skolor och förskolor får man fota om man lovar att inte sprida bilderna till andra, på till exempel sociala medier.

I dag är det lucia.
De flesta förskolor och skolor firar lucia.

 

Alla skolor firar lucia
på lite olika sätt.
Men många skolor har luciatåg.

 

I ett luciatåg finns det bara en lucia.
Men hur bestämmer skolorna
vem som ska vara lucian?

 

Förut brukade alla barn få rösta om
vem som skulle bli lucia.
Men att rösta blev ofta orättvist.
Nu drar många skolor lott istället.