Trump tror inte på klimathotet

USA:s nya president Donald Trump vill inte jobba för att rädda klimatet. Nu har han bestämt vem som ska leda USA:s miljöarbete.

 

Nu har det gått en månad sedan Donald Trump valdes som president i USA. En sak som många pratar om är Donald Trumps åsikter om klimatet. Eftersom USA är ett så stort land, är deras tankar om klimatet viktiga för hela världen.

 

De flesta är överens om att det är vi människor som gjort så att klimatet förändrats. För ett år sedan skrev många av världens länder på ett avtal där de lovar att jobba för klimatet. Men Donald Trump tror inte att klimatförändringarna är människans fel. Han vill bryta klimatavtalet.

 

I USA finns en miljöskyddsmyndighet som jobbar för att skydda miljön. Nu verkar det som att Trump bestämt vem som ska leda miljöskyddsmyndigheten, nämligen en politiker som heter Scott Pruitt. Många som kämpar för miljön och klimatet tycker att det är ett dåligt val. De tror att Scott Pruitt kommer att göra saker som är dåliga för klimatet.

 

Klimathotet

 

Klimat

 

När man pratar om ”klimat” menar man hur vädret är under en längre period. Nu håller klimatet i hela världen på att förändras. Det blir långsamt varmare och varmare. Temperaturen i luften blir varmare, haven blir varmare och världens isar smälter. Man brukar prata om klimathotet eller klimatförändringarna.

 

Klimathotet

 

Om klimatförändringarna fortsätter som nu kommer vi som bor på jorden att få problem. Till exempel kan det bli fler översvämningar, skogsbränder och stormar. Människor som är fattiga kan få det särskilt svårt, och vissa djur och växter kan försvinna. Klimatet har alltid förändrats, men just nu går det mycket snabbare än förut. Och de flesta är överens om att det är människornas fel.

 

Växthuseffekten

 

Runt jorden finns en atmosfär av olika gaser. Några av gaserna kallas växthusgaser och de gör så att värmen studsar fram och tillbaka i atmosfären innan de åker ut i rymden. Det är den naturliga växthuseffekten och det är bra att den finns. Den gör så att det blir lagom varmt för oss att bo här. Men nu blir det allt varmare på jorden, eftersom växthuseffekten har blivit starkare. Det finns mer växthusgaser i atmosfären. Man kan säga att jorden fått en extra ”filt” runt sig.

 

 

Människan och klimatet

 

Många människor lever på ett sätt som gör att det blir mer växthusgaser i atmosfären. Till exempel får vi energi från stenkol och olja, och det släpper ut växthusgaser. Ett annat problem är att jordbruket släpper ut växthusgaser, särskilt när de producerar kött, ägg och mjölk. Klimatet är politikernas ansvar, men också alla andras. Vad vi själv gör påverkar klimatet mycket. Om du åker mindre bil, äter mindre kött och använder mindre el gör du stora insatser för klimatet.

 

 

 

USA är ett stort land.
Vad som händer i USA
är viktigt för hela världen.

 

Därför pratade många om
USA förra månaden.
Då fick USA en ny president.
Presidenten heter Donald Trump.

 

Eftersom Trump kommer bestämma i USA
är det viktigt vad han tycker.
Nu pratar många om
vad Trump tycker om klimatet.

 

De flesta tror att vi människor
gör saker som är dåliga för klimatet.
Men det tror inte Trump.
Därför kommer han kanske
göra saker som är dåliga för klimatet.

 

Klimathotet

 

Klimat

 

Klimat är samma som väder.
Fast klimat är väder under en lång tid.

Just nu blir klimatet varmare.
Det blir varmare i luften och i haven.

 

 

Klimathotet

 
Vi och djuren behöver ha samma klimat.
Men just nu blir klimatet varmare.
Det är dåligt.
Därför kallas det varmare klimatet
för klimathotet.

 

 

Växthuseffekten

 

Jorden är som ett växthus.
I ett växthus är det varmare än utanför.
På jorden är det varmare än i rymden utanför.

 

Det är gaser som gör att jorden håller sig varm.
Gaserna ligger som en filt runt jorden.
Men nu släpper människan ut mycket gaser.
Därför blir det för mycket gaser runt jorden.
Då blir jorden för varm.

 

 

 

Människan och klimatet

 

Men var kommer gaserna ifrån?
Jo, det är vi människor som släpper ut gaserna.
Till exempel blir det mycket gaser när vi gör el.
När vi använder mycket el
är det alltså dåligt för klimatet.

Därför är det viktigt att vi alla försöker göra klimatet bättre.
Vi kan göra det genom att:

 

  • Använda mindre el.
  • Äta mindre kött.
  • Åka mindre bil.