
Saffran odlas mest i varma länder. Men det går också att odla i Sverige.
Det går att odla saffran i Sverige. Silvia Mutlu och Mladen Amadov har en saffransodling på gården i Staffanstorp.
Så här års går det åt mycket saffran till alla lussebullar. Saffran är en krydda som normalt växer i varmare länder än Sverige, bland annat Iran, Spanien och Indien.
Men det går faktiskt att odla saffran i Sverige också. Det har Silvia Mutlu och hennes bror Mladen Adamov bevisat. De odlar nämligen saffran på sina föräldrars gård utanför Staffanstorp i Skåne.
Saffran får man från en krokusblomma som kallas saffranskrokus. I varje blomma finns små gula strängar som kallas ”märken”. Det är dem man använder som krydda.
Silvia och Mladen har köpt 45 000 krokuslökar från Iran och Nederländerna. De planterade lökarna i somras och har skördat nu under vintern. Det är andra året Silvia och hennes bror odlar saffran. Framöver vill de öppna en butik på gården och sälja sin saffran där.
Saffran
Lussebullar
Under lucia äter vi mycket lussebullar som får sin smak och färg av saffran. Lussebullar kallas även för lussekatter, lussekusar, saffranskusar eller julkusar. Den vanligaste lussekatten är formad som ett S och kallas för ”julgalt” eller ”enkel kuse”. Man kan också lägga två S i kors eller bredvid varandra. Då kallas lussebullen för ”gullvagn”, ”julvagn” eller ”julkors”.
Så används saffran
Till paella, bouillabaisse och saffranspannkaka behövs också saffran. Saffran användes också som medicin en gång i tiden. Det har dessutom använts i parfym och för att färga tyg. Saffran är den dyraste av alla kryddor. Som tur är brukar man inte behöva så mycket. Till en sats lussebullar brukar man använda ett enda gram.

Saffranskrokus
Saffran kommer från blomman saffranskrokus. Inuti blommorna finns små stänger som kallas ”märken”. Märkena torkas och blir saffran. Det blir inte särskilt mycket saffran av varje blomma. Därför måste den som odlar saffran odla minst 100 000 blommor för att få ett kilo saffran. Varje blomma måste också plockas och rensas för hand.
Saffran från Iran
Iran är det land som producerar mest saffran i världen. Där har saffran odlats i tusentals år. Ordet saffran kommer från början från det iranska språket persisk. På persiska heter saffran zafarān. Andra länder som producerar saffran är Spanien, Indien, Grekland, Azerbajdzjan, Marocko och Italien.

Bilden är tagen av Safa Daneshvar.
Det går att odla saffran i Sverige.
Silvia och Mladen odlar saffran i Skåne.
Vid lucia äter vi mycket lussebullar.
I lussebullar är det saffran.
Saffran är en krydda.
Saffran är gul och gör lussebullarna gula.
Saffran odlas mest i varma länder,
till exempel Iran och Spanien.
Men det går att odla saffran
i Sverige också.
Det visar Silvia Mutlu och Mladen Adamov.
Silvia och Mladen är syskon.
De odlar saffran på sin gård.
Gården ligger i Staffanstorp i Skåne.
Nu under vintern skördar de sin saffran.
Saffran
Lussebullar
Under lucia äter vi mycket lussebullar.
Lussebullar kallas också
för lussekatter och saffranskusar.
Så används saffran
Saffran kan också användas i mat,
till exempel i den spanska maträtten paella.
Förr användes saffran också som medicin.
Saffran är den dyraste av alla kryddor.
Som tur är behövs inte så mycket.
Till lussebullar brukar man använda ett gram.

Saffranskrokus
Saffran kommer från blomman krokus.
En speciellt sorts krokus ger saffran:
Saffranskrokusen.
Inuti saffranskrokusen finns små gula pinnar.
De kallas ”märken”.
Märkena torkas och blir saffran.
Saffran från Iran
Det odlas mest saffran i Iran.
Där har de odlat saffran i tusentals år.
Ordet saffran kommer från språket persiska.
Persiska är ett språk som finns i Iran.

Bilden är tagen av Safa Daneshvar.