Bråk i Idol

Idolerna får dåligt betalt. Nu säger deras fackförbund ifrån. Foto: Daniel Olhsson/SVT.

Fackförbund


Ett fackförbund är en organisation som ska hjälpa den som arbetar. Fackförbundet ska hjälpa arbetaren att till exempel få tillräckligt bra lön. Ibland kallas ett fackförbundet för ett fack. Det finns olika fack för olika yrken.

Denna vecka sjunger artisterna Måns Zelmerlöv-låtar i Idol. Samtidigt pågår ett bråk om hur mycket betalt idolerna ska få.

 

Nu är det bara fyra personer kvar i Idol. Kampen står mellan Rebecka Karlsson, Charlie Grönvall, Liam Cacatian Thomassen och Oskar Häggström.

 

Den här veckan ska Måns Zelmerlöv komma på besök. Deltagarna ska nämligen sjunga Måns Zelmerlöv-låtar och Måns ska ge dem lite tips. Måns började själv sin karriär i Idol för nio år sedan.

 

Men samtidigt pågår ett bråk i Idol. Idolernas fackförbund Musikerförbundet tycker nämligen att idolerna får för lite betalt och jobbar får hårt. De får ut 875 kronor i veckan samtidigt som de måste lägga ner mycket tid varje vecka.

 

Det är företaget Fremantle Media som gör Idol för TV4. Musikerförbundet har diskuterat med Freemantle Media om idolernas betalning under hösten, men de två har inte kommit överens.

 

Nu har Musikerförbundet sagt att idolerna kommer att strejka om de inte kommer överens innan fredag. En strejk skulle innebära att idolerna inte är med och spelar in Idol tills Musikerförbundet och Freemantle Media kommit överens.

Fackförbund

Ett fackförbund är en organisation.
Ibland kallas det också ett fack.

Facket ska hjälpa de som arbetar.
Facket ska till exempel se till
att arbetaren får bra lön.

Nu är det fyra personer kvar i Idol.
Men samtidigt pågår det ett bråk.

 

Det är bara fyra personer kvar i Idol.
Denna vecka ska de sjunga
låtar som Måns Zelmerlöv har gjort.

 

Men samtidigt är det ett bråk i Idol.
Idolerna får väldigt lite betalt.
Det tycker Idolernas fackförbund är dåligt.

 

Nu har fackförbundet sagt
att det kanske blir strejk.
Strejk betyder att vägra.

 

Om idolerna inte får mer betalt
kommer de alltså vägra att göra Idol.