Barnhjältar inspirerade till barnbok

Boken "Bennys hemliga rapporter" har vunnit Barnradions bokpris.

 

 

 

Boken “Bennys hemliga rapporter” har vunnit Barnradions bokpris. Berättelsen är inspirerad av en klass i Trosa. De samlade ihop en halv miljon kronor för att hjälpa sin klasskompis.

 

För några år sedan gjorde barnen i klass 5B i Vitalisskolan i Trosa något speciellt. Klasskompisen Alek hade ont i kroppen och kunde inte gå. Han behövde opereras, men operationen kostade en halv miljon kronor.

 

Aleks klasskompisar ville att han skulle kunna vara med och leka på rasterna. Därför gjorde de allt de kunde för att samla ihop en halv miljon kronor. Och de lyckades.

 

Senare blev barnen i klassen utsedda till årets barnhjältar. Det var på “Svenska hjältar”-galan i TV4. Författarna Per Lange, Johan Bergström och Henrik Ahnborg såg barnen på tv och tyckte historien var häftig. De blev inspirerade och skrev en bok om en liknande historia.

 

Boken heter “Bennys hemliga rapporter” och kom ut tidigare i år. Den handlar om några barn som måste samla ihop en halv miljon kronor under sommarlovet. Om de inte lyckas försvinner deras bästa kompis.

 

Nu har författarna vunnit Barnradions bokpris för sin bok. Barnradions bokpris delas ut varje år. En jury med barn och vuxna nominerar fem böcker. Sedan väljer fem mellanstadieelever ut vilken av böckerna som ska vinna.

“Bennys hemliga rapporter” är en bok.
Boken är inspirerad av en riktig historia.
Och nu har boken vunnit pris.

 

Alek gick i 5B i Vitalisskolan i Trosa.
Han var sjuk och behövde opereras.
Men operationen var dyr
– den kostade en halv miljon kronor.

 

Då hjälpte Aleks klasskompisar till.
De försökte samla ihop
pengarna till operationen.
Och de lyckades.

 

Tre författare tyckte att
det klassen gjort var häftigt.
De skrev en bok
om en nästan likadan historia.

 

Boken heter “Bennys hemliga rapporter”.
Den handlar om några kompisar.
Kompisarna måste samla ihop pengar
– annars försvinner deras kompis.

 

Nu har boken vunnit Barnradions bokpris.