Dags att fira pappa

Nu är det snart Fars dag. I år på Fars dag passar ett förbund på att
prata om prostatacancer som drabbar många pappor.

 

Söndagen den 13 november är det dags att fira Fars dag. Många firar då sina pappor, kanske med frukost på sängen eller en present.

 

Men Fars dag brukar också vara en dag som handlar om pappor på andra sätt. I år passar Prostatacancerförbundet på att uppmärksamma prostatacancer. Prostatacancer drabbar nästan bara män över 45 år, och de allra flesta som får det är över 70 år.

 

De flesta som får prostatacancer lever många år till. Men det är bra om sjukdomen upptäcks tidigt, för då går den lättare att bota. Därför vill Prostatacancerförbundet att alla män över 45 år går till doktorn för en kontroll.

 

Det är också därför Prostatacancer vill uppmärksamma prostatacancer på Fars dag. Och för att prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige – men det vet inte alla. Förbundet har gjort en speciell farsdag-nål som man kan sätta på kläderna. Den ser ut som en mustasch.

 

 

Om Fars dag

På fars dag firar barn sina pappor. I Sverige firas Fars dag alltid den andra söndagen i november. Även i Finland, Island, Estland och Norge firas fars dag denna dag. Andra länder firar på andra dagar, till exempel i juni, augusti eller september. Mors dag firas den sista söndagen i maj.

Höst

 

Fars dag började i USA. Där firades dagen första gången år 1910. Det började med att en kvinna ville hylla sin pappa som ensam tagit hand om sju barn. I Sverige började vi fira Fars dag år 1931. Först firades dagen i juni. Sedan flyttades Fars dag till november, så att den inte skulle ligga för nära Mors dag som firas i maj. Mors dag har firats i Sverige sedan 1919.

 

Foto: Rido/Shutterstock.com
Foto: Rido/Shutterstock.com

 

På fars dag ger många sina pappor frukost på sängen, blommor, tårta och en present. Den vanligaste fars dags-presenten är slipsen. Hälften av alla pappor får en ny slips på fars dag. Den populäraste färgen är blå. Röda och randiga slipsar är också populära. Mors dag firas på ungefär samma sätt.

 

Slips

 

Här kan du titta på Daniel som har gjort en hyllning till alla pappor: Daniels hyllning

 

rebus-2016-nr-45

Nu är det snart Fars dag.
Då kan man fira och prata om saker
som kan vara viktiga för pappor  
–  till exempel prostatacancer.


Den 13 november är det Fars dag.
Då firar många sina pappor.

En del vill inte bara fira.
De vill också prata om
saker som kan vara viktiga för pappor. 

 

Om Fars dag

 

På fars dag firar barn sina pappor.
I Sverige är fars dag
den andra söndagen i november.
Mors dag är den sista söndagen i maj.

 

 

Höst

 

Fars dag började i USA år 1910.
Då var det en kvinna som ville fira sin pappa.
Hon ville fira honom eftersom
han hade tagit hand om sju barn själv.

 

1931 började vi fira fars dag i Sverige.
Mors dag hade vi redan börjat fira år 1919.

 

 

Foto: Rido/Shutterstock.com
Foto: Rido/Shutterstock.com

 

På fars dag ger många en present till sin pappa.
Den vanligaste presenten är slipsen.
Och allra oftast är slipsen blå.

 

Slips

 

Daniel har gjort en hyllning till alla pappor.
Titta på Daniels hyllning.

 

rebus-2016-nr-45