Paralympics är över

På bilden tävlar löpare med synnedsättning. Löparna i orangea västar är guider som hjälper löparna.

I söndags var det avslutningsceremoni i Paralympics. Sverige tog många medaljer – men inte lika många som förra gången.I söndags var det sista dagen för Paralympics. Och Sverige kunde gå från mästerskapet med sammanlagt tio medaljer.Men de båda senaste Paralympicstävlingarna, för åtta år sen i Peking och fyra år sen i London, tog Sverige tolv medaljer. Till Paralympics i Rio var därför målsättningen att ta minst lika många. Men det blev ”bara” tio medaljer i slutändan. Hälften av dem togs av simmare. En av dem var Karl Forsman som också tog Sveriges enda guld.

 

Sveriges bästa paralympier heter Jonas Jacobsson. Han tävlar som skytt. Jonas har tagit medalj i alla Paralympics-spel sedan 1980. Tyvärr blev det ingen medalj i hans sista mästerskap i Rio. Men totalt blev det 30 Paralympicsmedaljer för Jonas, varav 17 guld.Minibladet har skrivit om Paralympics tidigare. Du kan läsa om det här.

I söndags slutade Paralympics.
Det gick bra för Sverige
– men inte lika bra som sist.

 

Paralympics är slut för den här gången.
I förra Paralympics tog Sverige tolv medaljer.
Den här gången tog Sverige
bara tio medaljer.Det här var också
Jonas Jacobsson sista Paralympics.
Han är en väldigt duktig idrottare.
Han har tävlat i Paralympics i över 30 år.

 

Men den här gången blev det
ingen medalj för Jonas.
Men han har redan 30 medaljer hemma.Minibladet har skrivit om Paralympics förut.
Du kan läsa om det här.