Blir det betyg i fyran?

Kommer betyg införas i fyran?

För 4 år sedan infördes betyg i sexan. Nu har ett förslag om att införa betyg redan i fyran kommit. Men många tycker att förslaget är dåligt.

 

I februari berättade regeringen att man kommit överens med sina motståndarpartier. Till hösten skulle betyg införas i fyran. Men det skulle bara vara på prov. Högst 100 skolor skulle få vara med och testa det. Och det skulle vara frivilligt.

 

Men Skolverket tycker inte att förslaget är bra. De tycker att man borde utvärdera hur bra det gått med betyg i sexan först.

 

Skolverket tycker dessutom att det kan vara ett problem att betyg i fyran skulle vara frivilligt för skolor. Då kanske det inte blir så stor spridning bland skolor. Det ska ju helst vara skolor från olika delar av landet och med olika typer av elever. Annars blir det svårt att se efteråt om betyg i fyran är bra.

 

Liberala partiet är ett av de partier som är bakom förslaget. De tycker att betyg i fyran är ett bra sätt att se om det är elever som behöver extra hjälp eller stöd.

 

Men lärarna håller inte med. De tror inte att tidigare betyg gör att det går bättre för elever i skolan. De tror istället att det kan bli svårare för elever att lära sig. Bara 1 av 4 lärare vill ha betyg i fyran.

Betyg får man när man börjar sexan.
Ett nytt förslag är att ge betyg i fyran.
Nu testar man om det är en bra idé.

 

Politikerna vill veta om det är en bra idé
att man får betyg i fyran.
Därför har 100 skolor testat
att ha betyg i fyran.

 

Men många tror att det är en dålig idé.
Till exempel tror lärarna
att betyg i fyran gör det svårt för elever.
Bara 1 av 4 lärare vill ha betyg i fyran.

 

Även Skolverket tycker det är en dålig idé.
De jobbar för att skolan ska bli bättre.
Men de tror inte att betyg i fyran
gör skolan bättre.