Batmobilen parkerad i Halmstad

En av de kända batmobilerna. Fotot: William Warby

Under åren har en det gjorts många filmer om superhjälten Batman. I filmerna har Batman ofta haft en Batmobil. Nu finns två av bilarna parkerade i Halmstad.

 

Batmobilen är nästan lika känd som superhjälten Batman. Batmobilen är Batmans bil som har massa finesser. Till filmerna om Batman har det byggts flera olika Batmobiler. Nu står två av dem i Halmstad.  

 

Men det är inte originalen från filmerna som står i Halmstad. Istället är det exakta kopior. De har gjorts av bilbyggaren Leif Garvin. Originalbilarna står i filmbolaget Warner Brothers museum i Los Angeles i USA.

 

Men att bilarna är kopior gör det inte mindre speciellt. Leif är nämligen den enda i världen som har fått lov att göra kopior av originalbilarna. Och de speciella bilarna är eftertraktade.

 

– Jag blev erbjuden 20 miljoner för den här men jag tackade nej. Jag säljer aldrig den här bilen. Den är inte till salu, säger han.

 

Den ena Batmobilen är från en film som gjordes 1989. Det tog Leif tre och ett halvt år att bygga den. Leif har även byggt Batmobilen som kallas Tumblern. Den är med i den i Batmanfilmerna som kommit på 2000-talet. Men Leifs favorit är den från 1989.

 

–  Det är min absoluta favorit. Sedan gillar jag självklart de nya filmerna med Christian Bale, det var därför jag byggde Tumblern också.

 

Nu står bilarna i Halmstad. Alla kan se dem under Halmstads cityfestival.

Batmobilen känner alla igen.
Nu står två Batmobiler i Halmstad.  

 

Det finns många filmer om Batman.
I filmerna har Batman en Batmobil.
Till filmerna har det byggts olika Batmobiler.
Två Batmobiler finns nu i Halmstad.

 

Det är inte bilarna från filmerna.
Men det är exakta kopior.
De riktiga bilarna står i ett museum.

 

Men kopiorna är också väldigt speciella.
De är gjorda av Leif Garvin.
Han är bilbyggare.
Ingen annan än Leif
har fått lov att göra kopior.

 

Leif har byggt två olika Batmobiler.
Alla kan se dem under Halmstads cityfestival.