Stort vikingaskepp i Helsingborg

I går kom ett av världens största vikingaskepp till Helsingborg. De skulle egentligen inte till Helsingborg, men blåsten ställde till det. Besättningen fick passa på att äta lite glass.

 

”Havhingsten fra Glendalough” är ett av världens största vikingaskepp. Det befann sig utanför Helsingborg i tisdags. Skeppet skulle segla från Roskilde till Jylland. Men det blåste så hårt att besättningen blev tvungen att ändra sina planer lite. De fick stanna till i Helsingborg där skeppet fick stå i Norra hamnen.

 

– Vi satsar på att nå Jylland genom att åka söder om Själland i stället. Planen i blåsten var att vi skulle lägga till i Helsingör, men det visade sig för strömt. Då var Helsingborg ett bra val. Vi har ätit god glass här, Sören Rasmussen.

 

Sören Rasmussen är skeppare på vikingaskeppet. Det är alltså han som leder besättningen på 59 personer. Besättningen passade på att tälta i Helsingborg. De rodde ut igen i går eftermiddag. Sedan hissade de segel för att fara söderut. Besättningen ska segla i två och en halv vecka till.

 

Havhingsten fra Glendalough byggdes på Irland för snart tusen år sedan. Det grävdes fram i Roskilde 1962. Vanligtvis finns skeppet på Vikingeskibsmuseet i Roskilde i Danmark. Men ibland får det segla ut på haven igen.

 

– Varje år åker vi på en resa i tre veckor. Härom året var vi på svenska västkusten. Nu siktar vi på Korsör i Danmark för att delta i ett kulturhistoriskt evenemang, säger Sören Rasmussen.

 

 

Foto: Smudge 9000 Länk Bildlicens

I går var ett stort vikingaskepp
i Helsingborg.
Det blåste väldigt mycket.
Därför fick skeppet stanna i Helsingborg.

 

I går var ett stort skepp
i Helsingborg.
Det var ett skepp från vikingatiden.

 

Skeppet skulle segla utanför Danmark.
Men det blåste väldigt mycket.
Därför fick det stanna i Helsingborg.

 

Besättningen är
de som arbetar på skeppet.
De åt glass och tältade i Helsingborg.
Sedan åkte skeppet vidare.

 

Skeppet byggdes för tusen år sedan.
I vanliga fall finns skeppet
på ett museum i Danmark.
Men det åker på en resa varje år.

 

 

Foto: Smudge 9000 Länk Bildlicens