Skjutning i USA

Det har under gårdagen varit demonstrationer i USA mot våldet.

Den här artikeln handlar om något mycket hemskt så läs den tillsammans med en vuxen.

 

 

Natten mellan lördag och söndag hände något väldigt hemskt i USA. I staden Orlando gick en man in på en nattklubb och sköt många personer.

 

I lördags var många ute och dansade på gayklubben Pulse Club i Orlando. Men vid två på natten kom en man in på klubben och började skjuta. Då ska det ha funnits 320 personer inne på klubben. 100 personer blev skjutna och minst 50 av dem har dött. De andra är på sjukhus.

 

Nu vet man vem gärningsmannen var. Det var en 29-årig man. Efter att mannen hade skjutit höll han personer gisslan inne på klubben. Till slut tog sig polisen in och sköt mannen. Polisen undersöker nu om händelsen är ett terrordåd.

 

Det finns teorier om att mannen attackerade klubben eftersom det var en gayklubb. Han gjorde det för att han inte tyckte om homosexuella. Nu tror många också att mannen inte agerade på egen hand. I går kväll sade nämligen terrororganisationen IS att de ligger bakom den hemska händelsen.

 

Skjutningen är den värsta i USA:s historia. Ingen annan skjutning har lett till så många döda. I hela världen är människor i chock över vad som hänt.

 

Under helgen pågick dessutom flera pridefestivaler. Till exempel i Göteborg och Los Angeles. I Los Angeles började man den stora paraden med en tyst minut för de som dött.

 

– Samtidigt uppmanas alla här att fortsätta festen, att inte låta oss tystas, säger Ronny Larsson. Han befann sig på pridefestivalen i Los Angeles. Han är också  chefredaktör på tidningen QX som är Sveriges största tidning för personer som är gay.

 

 

Har du frågor om terrordådet i Orlando? Prata med en vuxen.

 

Är du vuxen och vill ha tips om hur du kan prata med barn om hemska saker som hänt, läs här.

 

Foto: Victoria Pickering Bildlicens Länk

Denna artikel finns inte som lättläst.