Spår av vikingar i Kanada

Spår av vikingar kan ha hittats i Kanada.

Man har nyligen hittat spår efter vikingar i Newfoundland i Kanada. Det är det andra vikingafyndet någonsin i Nordamerika.

 

I början av 1960-talet hittades spår efter vikingar i L’Anse aux Meadows som ligger i Newfoundland i Kanada. Det är det enda säkra spåret från vikingar som någonsin har hittats i Nordamerika.

 

Men nu har ett nytt fynd gjorts, 50 mil från platsen där det första fyndet gjordes. Än så länge finns inga säkra bevis på att de nya fynden är efter vikingar, men arkeologerna är hoppfulla.

 

– Om det visar sig stämma är det en mycket spännande upptäckt, säger Neil Price. Han är professor i arkeologi vid Uppsala universitet.

 

Det var en grupp välkända arkeologer som gjorde det nya fyndet. De hittade fyndplatsen med hjälp av satellitbilder och sedan åkte de dit och grävde. Arkeologerna har hittat en sprucken sten, som kan vara rester av en eldstad, och bitar av järn.

 

– Det finns också tecken på små vallar gjorda av torv och det är en teknik som används av vikingar, men inte av den lokala befolkningen, säger Neil Price.

Arkeologer har hittat fynd efter vikingar.
Fynden gjordes i Kanada.
Det har bara gjorts ett fynd
efter vikingar där förut.

 

Man har hittat spår efter vikingar
i Kanada en gång förut.
Det var för mer än 50 år sen.
Men nu har ett nytt fynd gjorts.

 

Det var en grupp kända arkeologer som
gjorde det nya fyndet.
De har hittat en sprucken sten.
Stenen kan vara rester av en eldstad.
De har också hittat bitar av järn.

 

Men arkeologerna måste undersöka fynden mer.
De är inte helt säkra på att
det är vikingar som har lämnat spåren.