Matbutik som minskar slöseri

En ny matbutik i Danmark vill lyckas med tre saker: minska slöseriet på mat, erbjuda billigare mat och samla in pengar till fattiga.

 

Köpenhamn har nu fått en ny matbutik som heter Wefood. Butiken drivs av organisationen Folkekirkens Nødhjælp. Det är danska och betyder ungefär Folkkyrkans nödhjälp.

 

Bassel Hmeidan är projektledare för Wefood. Han vill att jobbet med butiken ska ge mer pengar till arbetet med fattiga. Men butiken finns inte bara för att samla in mer pengar till fattiga – den finns också för att minska matsvinn. Matsvinn betyder att det finns mat som man måste slänga – fastän den går att äta.

 

Den som tillverkar mat har ofta producerat för mycket och det som inte kan säljas får Wefood. Många av varorna har därför ett bäst-före-datum som närmar sig. Men därför är också priserna väldigt låga på Wefood. Priserna på vissa varor är hälften av vad de kostar i vanliga butik.

 

– Vi får kanske sätta ner priset ännu mer, säger Bassel Hmeidan. Men vi vill ju verkligen slänga så lite mat som möjligt.

 

Cirka hundra volontärer jobbar med Wefood. De jobbar utan betalt så att pengarna butiken tjänar kan gå till välgörenhet.

 

Och kunderna verkar uppskatta butiken. Gitte Hansen har en full kasse i famnen. Hon bor långt bort men var nyfiken på den nya butiken.

 

– Jag kommer att åka hit igen. Här finns saker som jag inte brukar handla, det är kul att testa nytt. Dessutom tycker jag att det är viktigt att ta tillvara på saker. Jag köper mycket andrahandssaker annars.

En ny matbutik har öppnat i Danmark.
Butiken finns för att minska slöseriet på mat och
för att samla in pengar till fattiga.

 

Köpenhamn har nu fått en ny matbutik.
Den heter Wefood.
Butiken drivs av en organisation som
jobbar med att hjälpa fattiga.

 

Men butiken finns inte bara för att
samla in mer pengar till fattiga.
Den finns också för att minska matsvinn.
Matsvinn betyder att slänga mat
fastän den går att äta.

 

De som tillverkar mat tillverkar ofta för mycket.
Det som blir över säljer Wefood.
Därför är också priserna väldigt låga på Wefood.