Aregawi fast för dopning

Doping

Doping är ett namn för när man missbrukar läkemedel och annat för att öka musklers styrka och volym. Inom idrotten dopar man sig för att kunna prestera bättre. Men att använda dopingpreparat är olagligt – både inom och utanför idrottens värld. Exempel på dopingpreparat är anabola steroider, efedrin och meldonium.

Löparstjärnan Abeba Aregawi har testats positivt för dopning. Hon är bland annat dubbel VM-guldmedaljör för Sverige på 1500 meter.

 

Abeba Aregawi är löpare och har vunnit flera guld för Sverige. Men nu är hon misstänkt för att ha dopat sig. Dopning är när man använder läkermedel eller annat för att bli starkare. Det är ett sätt för idrottsstjärnor att fuska. Nyheten slog ner som en bomb i måndags.

 

Ett blodprov från Aregawi visade att hon hade spår av meldonium i blodet. Meldonium ett ämne som gör att du blir starkare och snabbare. Från och med januari i år är det förbjudet för friidrottare att ta meldonium.

 

Aregawi har gått med på att stängas av från sin klubb och landslaget tills vidare. Men hon vill att ett andra blodprov som gjorts också ska analyseras. Visar det andra provet inga spår av meldonium så kommer hon att frias från anklagelserna om dopning. I nästa vecka kommer svaren från Abebas andra prov.

 

Abeba Aregawi är ursprungligen från Etiopien. Aregawi blev svensk medborgare 2012. Sedan dess har hon bland annat vunnit dubbla VM-guld på 1500 meter för Sverige. Hon är också ett av Sveriges största medaljhopp inför OS i Brasilien i sommar.

Doping

Doping är att använda mediciner
för att bli starkare och snabbare.
Men det är förbjudet att dopa sig.
Idrottare som gör det får inte tävla.
Exempel på ämnen som används för dopning är
anabola steroider och meldonium.

Abeba Aregawi är en löpare.
Hon har vunnit flera guld för Sverige.
Men hon kanske har dopat sig.

 

Abeba Aregawi är löpare.
Hon har vunnit flera guld för Sverige.
Men nu tror man att hon kanske har dopat sig.

 

Aregawi hade lämnat ett blodprov.
Provet visade att hon hade spår
av ett förbjudet ämne i blodet.
Ämnet gör så man blir snabbare och starkare.

 

Aregawi får inte tävla just nu.
Men man ska testa ett andra blodprov också.
Visar det andra provet inga spår
kommer hon få tävla igen.
Nästa vecka kommer svaren från provet.

 

Abeba Aregawi är från Etiopien från början.
Men hon blev svensk medborgare 2012.
I sommar är det OS i Brasilien.
Många hoppades att hon skulle ta medalj då.