Därför finns skottdagen

Idag är det skottdagen. Det innebär att februari i år har en extra dag. Men varför är det så?

 

Skottdagen är den 29 februari. Det är en extradag som läggs till var fjärde år. Oftast har februari alltså 28 dagar, men på skottår har februari 29 dagar. Förut var Skottdagen den 24 februari. Men det ändrades till 29 februari år 1996 eftersom det lättare att ha en extra dag i slutet av månaden.

 

Anledningen till att skottdagen finns är att hålla årstiderna i fas. Det tar ett år för jordens omloppsbana runt solen. Men jordens omloppsbana är inte 365 dagar utan snarare 365,25 dagar. Om vi hade haft 365 dagar varje år hade årstiderna alltså långsamt förskjutits. För att lösa det här har vi skottdagen vart fjärde år.

 

Skottdagen har funnits länge. Julius Caesar var en romersk kejsare som införde skottdagen för mer än 2000 år sedan. I den romerska kalendern var mars årets första månad. Därför lades skottdagen i februari så att den skulle hamna i slutet på året.

Idag är det skottdagen.
Det betyder att februari har en extra dag.
Men varför är det så?

 

Skottdagen är den 29 februari.
Det är en extradag som läggs till var fjärde år.
Oftast har februari alltså 28 dagar.
Men på skottår har februari 29 dagar.

 

Ett vanligt år har 365 dagar.
Det är så lång tid det tar
för jorden att åka runt solen.
Men solens resa tar inte exakt 365 dagar.
Den tar snarare 365,25 dagar.

 

Om vi hade haft 365 dagar varje år
hade årstiderna alltså långsamt flyttats.
För att lösa det här
har vi skottdagen vart fjärde år.
Då får året 366 dagar.

 

Skottdagen har funnits länge.
Julius Caesar var en romersk kejsare.
Han införde skottdagen för mer än 2000 år sedan.