Ny sköldpaddsart hittad

En ny sköldpaddsart har upptäckts i Papua Nya Guinea. Sköldpaddan lever i sötvatten och är speciell eftersom den har funnits väldigt länge.

 

Papua Nya Guinea ligger på östra sidan av ön Nya Guinea i Oceanien. Papua Nya Guinea har ett väldigt tropiskt klimat. Därför finns det många spännande djur där. Nu har forskare hittat en ny sköldpaddsart som lever i sötvatten där.

 

Sköldpaddsarten kallas för Elseya rhodini. Den är kusin till två andra arter på ön som kallas Elseya novaeguineae och Elseya schultzei. De är ormhalssköldpaddor.

 

– De tre arterna utvecklades från en gemensam förfader för mellan 17 och 19 miljoner år sedan, berättar Arthur Georges som presenterade upptäckten.

 

Vad som är speciellt med den nya arten är dess ålder. Sköldpaddan har funnits på Nya Guinea väldigt länge. Många andra arter har kommit till Nya Guinea medan ön har utvecklats. Men den nya sköldpaddsarten har funnits där hela tiden.

 

Elseya rhodini finns i större delar av Nya Guineas södra halva. Den har en rödare färg än sina kusiner på ön. Arthur Georges beskriver den också som ”en väldigt fin sköldpadda”.

En ny sköldpaddsart har upptäckts.
Den upptäcktes i Papua Nya Guinea.
Arten är väldigt gammal.

 

Papua Nya Guinea är
en del av ön Nya Guinea.
Den ligger i Oceanien.
Forskare har hittat en ny art av sköldpadda där.
Sköldpaddan lever i sötvatten.

 

Den nya arten är speciell.
Arten har funnits på Nya Guinea väldigt länge.
Många andra djurarter har kommit
till Nya Guinea senare.

 

Arthur Georges var den som
berättade om den nya upptäckten.
Han beskriver den nya arten som
”en väldigt fin sköldpadda”.