Svensk får årets polarpris

Max Martin får årets Polarpris. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Nu är det klart att den svenska låtskrivaren Max Martin får polarpriset i år. Han prisas för hur han har utvecklat och bidragit till musik som har spridits över hela världen.

 

Polarpriset är ett svenskt pris som delas ut varje år. Priset går till musiker som påverkat eller bidragit mycket till musiken. Förra året vann Emmylou Harris och Evelyn Glennie.

 

I år delas priset bland annat ut till en svensk som kallar sig Max Martin, men som egentligen heter Martin Sandberg. Han blev känd redan under 1990-talet. Då var han med och skrev världshits för artister som Backstreet Boys, Robyn och NSync.

 

Max Martin skrev sedan själv ”Baby One more Time”. Det var Britney Spears första låt från 1998. Låten blev etta i samtliga länder i världen där den släpptes. Låten var också den första av Max Martins listettor. Hittills har 21 av hans låtar hamnat etta på USA största musiktopplista.

 

Och han har fortsatt att skriva låtar för kända artister. På senare tid har han till exempel skrivit för Taylor Swift, Katy Perry, Pink, Maroon 5 och Adele.

 

De som bestämmer vem som får polarpriset är polarprisnämnden. De vill ge priset till Max Martin eftersom de tycker att han har hjälpt till att utveckla popmusiken och för att så många av hans låtar har fått stor spridning över hela världen.

Max Martin får polarpriset i år.
Han är en svensk låtskrivare.

 

Polarpriset är ett svenskt pris.
Priset delas ut till musiker.
Musikerna ska ha bidragit mycket till musiken.

 

I år får Max Martin polarpriset.
Han skriver låtar.
Han blev känd redan under 1990-talet.
Då skrev han låtar för bland annat
Backstreet Boys, Britney Spears och Robyn.

 

Och han skriver fortfarande för kända artister.
På senare tid har han till exempel
skrivit låtar för Taylor Swift och Adele.

 

Max Martin har skrivit många låtar.
Många av dem har hamnat etta på musiklistor.
Max Martin har också hjälpt till
att utveckla popmusiken.
Därför får han polarpriset.