Påven kommer till Lund

Påve Franciskus kommer till Lund i höst.

Katoliker och protestanter

Kristendomen är den största religionen i världen. Men kristendomen är uppdelad i olika grupper eftersom människorna inom kristendomen tror på lite olika saker. De största grupperna är katolikerna och protestanterna. Den största skillnaden mellan katolikerna och protestanter är att katolikerna har påven som ledare. Protestanterna har ingen ledare på samma sätt.

 

Från början var kristendomen en religion, men på 1500-talet bröt sig protestanterna ur den katolska kyrkan och bildare en egen grupp. Det var Martin Luther som ledde uppbrottet och det brukar kallas reformationen. Den svenska kyrkan har sedan dess varit protestantisk.

Påven kommer till Lund den 31 oktober. Det är första gången på 27 år som en påve besöker Sverige.

 

I höst kommer påve Franciskus på besök till Sverige. Han kommer besöka Lund. Det är en stor händelse eftersom påven sällan besöker protestantiska länder. En påve var senast i Sverige år 1989.

 

Anledningen till påvebesöket är att det är jubileum nästa år. Då är det 500 år sedan protestanter bröt sig ur den katolska kyrkan. Uppbrottet brukar kallas reformationen.

 

Man brukar räkna med att reformationen startade den 31 oktober 1517. Det var då Martin Luther spikade upp sina tankar om kristendomen på kyrkporten. Och det är också därför som påven kommer till Sverige den 31 oktober i år.

 

Katoliker och protestanter ska tillsammans fira 500-årsjubileet nästa år. Det är första gången som de firar tillsammans. Tidigare har katoliker och protestanter haft svårt att samarbeta. Men det är också därför påven kommer till den svenska protestantiska kyrkan – de vill tillsammans visa och stödja det nya samarbetet.

 

Påven kommer bara att stanna i Lund över dagen. Han kommer bland annat att hålla i en gudstjänst i domkyrkan och träffa en grupp ungdomar. Något detaljerat program över besöket finns inte än.

 

Du kan läsa mer om påven här.

 

Påven kommer till Lund.
Det är första gången på 27 år
som en påve besöker Sverige.

 

Påven kommer besöka Sverige i år.
Han ska besöka Lund.
Det är en stor händelse.
Påven besöker sällan protestantiska länder.
Påven var senast i Sverige år 1989.

 

Han kommer till Sverige eftersom
det är jubileum nästa år.
Då är det 500 år sedan
protestanter bröt sig ut från den katolska kyrkan.

 

Katoliker och protestanter
ska fira jubileet tillsammans.
Det är första gången som de firar tillsammans.
Förut har katoliker och protestanter
haft svårt att samarbeta.

 

Påven kommer bara
att stanna i Lund över dagen.
Han kommer bland annat att
hålla i en gudstjänst i domkyrkan.

 

Du kan läsa mer om påven här.