Tecknad film om fantompojke

Fantompojken handlar om en cancersjuk pojke som kan lämna sin egen kropp. När han möter en polis får han uppdraget att rädda New York. Foto: Folkets bio

Toy Story hade premiär för 20 år sedan. Filmen förändrade filmindustrin. Handritade filmer byttes ut mot datoranimerade över en natt.

 

Pixar skapade Toy Story och gjorde revolution bland tecknade filmer. Stilen de startade används fortfarande. Dagens datoranimerade filmer är väldigt lika varandra.

 

Handritade filmer är däremot inte lika varandra. De är dyra och svåra att göra. Ändå skapas de fortfarande, framför allt i Japan.

 

Det finns många personer som gör handritade filmer. Alla är inte från Japan. Jean-Loup Felicioli och Alain Gagnol är från Frankrike. Deras nya film heter Fantompojken. Det är en fantasifull deckarhistoria.

 

Fantompojken handlar också om Leo. Han är 11 år och har cancer. Leo hamnar på sjukhus. Där träffar han polisen Alex. Alex förstår att Leo har en övernaturlig förmåga. Han kan lämna sin kropp och flyga som en fantom.

 

Alex har brutit benet och kommer inte ur sängen. Därför får Leos fantom flyga iväg och spana åt honom. Det leder till ett fantastiskt äventyr.

Toy Story hade premiär
för 20 år sedan.
Filmen förändrade branschen.

 

Pixar skapade Toy Story.
Då förändrade de branschen.
Innan hade tecknade filmer
varit handritade.
Nu gjordes fler datoranimerade filmer.

 

De datoranimerade filmerna
är lika varandra.
Det är inte de handritade.

 

Handritade filmer är dyra
och svåra att göra.
Men det skapas ändå många.
Bland annat Fantompojken.

 

Fantompojken är en deckarhistoria.
Den handlar om Leo.
Leo är 11 år.
Han har cancer.

 

Leo träffar polisen Alex.
Alex har brutit benet.
Men Leo har en superkraft.
Han kan lämna sin kropp och flyga iväg.
Så han hjälper Alex att spana.