Nyanlända barn drabbas hårt av många flyttar

En ny rapport från Rädda Barnen visar att det finns stora brister i dagens mottagande av nyanlända barn och deras familjer. Bristerna drabbar barnen särskilt hårt och det saknas ett fokus på barnens bästa.

 

I Rädda Barnens nya rapport Att hitta hem får barn och deras föräldrar berätta om hur de upplevt sin första tid i Sverige som nyanlända och asylsökande. Rapporten lyfter tre områden som beskrivs som särskilt viktiga för familjernas möjlighet till etablering i Sverige: rätten till utbildning, rätten till bostad samt rätten till samhällsinformation och stöd i föräldrarollen.

 

Sara Granath är sakkunnig i flyktingfrågor på Rädda Barnen och har varit delaktig i framtagandet av rapporten som gjorts i samarbete med Emerga Institute. Hon berättar att det framför allt är bostadsfrågan som gör det svårt för barn och deras föräldrar att komma in i det svenska samhället.

 Bostadsbristen är ett stort problem. Som det är nu tar kommunerna inget långsiktigt ansvar för de här familjerna utan flyttas mellan tillfälliga boende, säger Sara Granath.

– Det finns familjer som kan tvingas flytta tre eller fyra gånger under tiden de söker asyl. Alla som är föräldrar och som flyttat vet att det kan vara svårt för barnen när man flyttar ifrån kompisar och skola. De nyanlända familjerna har redan lämnat allt bakom sig när de kommer till Sverige. Att tvingas flytta gång på gång drabbar barnen särskilt hårt. Precis när de börjat prata svenska, skaffat sig nya kompisar och börjat känna att allt kommer att bli bra så måste de börja om på nytt igen. Det hämmar deras utveckling och psykiska mående, säger Sara Granath.

 

Många familjer tvingas även flytta efter att de fått asyl och den osäkra bostadssituationen leder inte sällan till att många mindre barn inte hinner komma in på förskolan mellan flyttarna. I rapporten framkommer också att många av barnen i skolålder känner att de ligger efter sina klasskamrater och upplever att de inte har samma förutsättningar i skolan.

 

Den 1 januari 2020 blir FN:s barnkonvention svensk lag. Men hur väl uppfyller Sverige egentligen barnkonventionen i dagsläget när det gäller mottagandet av nyanlända barn?

– Det svenska mottagandet och nuvarande asyllagstiftning rimmar illa med barnkonventionen. Många delar strider emot barnens rätt till utveckling, rätten till en egen åsikt och barnets bästa, säger Sara Granath.

– Det har varit ett stort fokus på de vuxna och att de ska komma in i arbete. Men vi har glömt bort barnen. Det behövs ett ökat fokus på barn, på vad de behöver för att etablera sig och må bra.

 

Vill du läsa hela rapporten så hittar du den på Rädda Barnens hemsida:

www.raddabarnen.se.

 

Rapporten kommer att skickas ut till alla kommuner och instanser som arbetar med mottagande.

 

 

Bild: Rädda barnen

Fler Artiklar