Årets semla är nachosemlan

I år är semmelnyheten den nachosemla. Bild: flickr.com/Mr Cake Stockholm.

Den 13 februari är det fettisdagen, den dag då svenskar äter många semlor. Årets nyhet är nachosemlan: små trekantiga brödbitar som doppas i marsipan och grädde.

 

Fettisdagen är semlans dag. Det är också den dag då vi svenskar äter mest semlor. I år är fettisdagen den 13 februari.

 

Varje år brukar det komma speciella sorters semlor med något tema. Förra året var det många som åt prinsess-semlor, alltså semlor som var gjorda med marsipan som en prinsesstårta istället för en vetebulle.

 

Årets nyhetssemla är också speciell. Ett konditori i Stockholm har börjat göra en nachosemla. Det är små trekantiga brödbitar som doppas i mandelmassa och grädde som en dipp. Precis som hur du skulle äta nachos.

 

– Man samlar ju hela familjen på fredagar och äter tacos, så varför inte göra en variant på semla? Då behöver man inte äta en jättestor bulle varje gång man tar en semla, säger Roy Fares som har gjort nachosemlan till SVT Nyheter.

 

Veckans fördjupning: Semlan

 

Fettisdagen

 

Fettisdagen är den dag då människor äter fettisdagsbullar, eller semlor som de också kallas. Förr i tiden var fettisdagen den tredje dagen på en stor fest då människor åt så mycket som de kunde inför påskfastan. Påskfastan varar i 40 dagar och är en kristen högtid. Under fastan brukar man inte äta lika mycket som andra dagar. Nu för tiden är det inte många som fastar, men en del personer avstår ändå från något. Det kan till exempel vara tv-tittande, godis eller kött.  

 

En hand som håller en vanlig semla.

 

 

Semlans historia

 

Semlor äta bara i Skandinavien, Finland och baltiska länder. Semlan har funnits i Sverige i nästan 500 år. Men vi har inte alltid ätit semlor på det sättet som vi gör idag. Det gamla sättet att äta en semla på kallas för hetvägg. Då äts semlan i en skål med varm mjölk.

 

Fyra semmelbullar som ligger i en gryta med mjölk.

 

 

Semlan idag

 

I Sverige äter vi ungefär 40 miljoner semlor om året. Det är nästan 4 semlor per person. Dagens semla består oftast av en vetebulle som är kryddad med kardemumma. Vetebullen är delad och fylld med grädde och mandelmassa, och sen pudrad med florsocker.

 

En vanlig semla står på ett bord. Den har mycket grädda och ett trekantigt lock.

 

 

Knasiga semlor

 

Inte alla människor vill äta en traditionell semla under fettisdagen. Många kommer på sina egna, och ibland lite knasiga, versioner av en semla. Till exempel finns det semlor som ser ut som en falukorv, en hamburgare och en wrap.

 

En semla som ser ut som en wrap. Den har ett tunt bröd som är fyllt med grädde och invirad i papper.
Foto: Mattias Ljungberg

 

 

Varje vecka ger vi en ledtråd till vad Veckans fördjupning ska handla om. Lös rebusen för att få reda på ledtråden!

 

 

 

Fettisdagen är semlans dag.
Då äter vi i Sverige många semlor.
I år är fettisdagen den 13 februari.

 

Den vanliga semlan ser likadan ut alla år.
Men nästan varje år
kommer också en ny sorts semla.

 

Förra året kom prinsess-semlan.
Det var en semla
som var täckt i grön marsipan.
Den såg ut som en prinsesstårta.

 

I år har en bagare gjort en nachosemla.
Det är små brödbitar som
doppas i grädde och mandelmassa.
Det blir som att äta nachos.

 

Veckans fördjupning: Semlan

 

Fettisdagen

 

Fettisdagen fanns från början
för att förbereda sig inför fastan.
Fastan var från fettisdagen till påsk.

 

Att fasta betyder att äta mindre.
Därför var det viktigt att äta mycket
innan fastan började.
Och därför åt många semlor på fettisdagen.

 

I dag är det nästan inga som fastar.
Men vi äter fortfarande semlor
på fettisdagen.

 

En hand som håller en vanlig semla.

 

 

Semlans historia

 

Semlor finns nästan bara
i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Semlan har funnits i Sverige
i nästan 500 år.

 

Men förut åt vi semlor på ett annat sätt.
Då åts semlan i en skål med varm mjölk.
Det kallas hetvägg.

 

Fyra semmelbullar som ligger i en gryta med mjölk.

 

 

Semlan idag

 

I Sverige äter vi
ungefär 40 miljoner semlor om året.



Den vanliga semlan är en rund bulle
med grädde och mandelmassa.

 

En vanlig semla står på ett bord. Den har mycket grädda och ett trekantigt lock.

 

 

Knasiga semlor

 

Nu finns det också
många knasiga semlor.
Det finns till exempel
semlor som ser ut som en wrap.

 

En semla som ser ut som en wrap. Den har ett tunt bröd som är fyllt med grädde och invirad i papper.
Foto: Mattias Ljungberg

 

 

Varje vecka ger vi en ledtråd till vad Veckans fördjupning ska handla om. Lös rebusen för att få reda på ledtråden!